BØGERNE - OVERSIGT - HARRY POTTER OG DE VISES STEN

 

ORIGINALVERSION:

Titel: Harry Potter and the Philosopher's Stone
Forlag: Bloomsbury
Udkom: 1. juli 1997 (på engelsk)
Sider: 223

DANSK VERSION:

Titel: Harry Potter og De Vises Sten
Forlag: Gyldendal
Oversat af: Hanna Lützen
Udkom: (på dansk)
Sider: 303

 

BAGSIDETEKST:

En magisk og eventyrlig fortælling om en dreng, der er noget gangske særligt. Historien udspiller sig dels i vores velkendte 'normale' verden; dels i et fængslende, parallelt univers befolket med troldmænd og hekse, sære gespenster, drager, uhyrer og et hav af andre magiske væsner - både fortryllende gode og frygtindgydende onde...

"Suveræn og stilsikker eventyrroman ... på alle måder original, velskrevet og fyldt med humor og visdom ... da man lige fra første side bliver mystificeret, grevet og underholdt på bedste vis ..."
- Vera Jensen, lektør, IBC

"Verden er ikke den samme, efter at jeg har læst om Harry Potter og De Vises Sten. Den er blevet sjovere og større ... Det er en stor bog. En varm og morsom histore, der river sin læser fuldstændig med."
- Lis Mikkelsen, lektør, IBC

"... et fermt sammenskruet eventyr til gys og grinebideri ... Fantasi mangler der ikke. På den måde står Joanne Rowling på skuldrene af alt godt fra Vinden i Piletræerne og Kaninbjerget."
- Stefen Larsen, Aktuelt

 

MIN ANMELDELSE:

Harry Potter og De Vises Sten fangede mig fra side 1. Vera Jensens udtryk "mystificeret" beskriver rammende den følelse jeg havde første gang jeg gik i gang med at læse bogen.

I det første kapitel møder vi på en mørk nat en lille forsamling af mystiske mennesker, for hvem flyvende motorcykler og evnen til at forvandle sig til dyr tilsyneladende er en selvfølge. De efterlader en lille forældreløs dreng ved navn Harry Potter på trappen til hans onkel og tantes - et ualmindeligt almindeligt ægtepars - hus og forsvinder i den blå luft...

Lige pludselig har man som læser en hel del ubesvarede spørgsmål svirrende i hovedet. Man føler sig holdt hen i uvidenhed. Lige indtil man møder den forældreløse dreng igen: 10 år er gået, og han er endnu mere uvidende om hvad der skete den nat, end vi som læsere er. Han forstår ikke hvorfor der bliver ved med at ske mystiske ting omkring ham og hvorfor han drømmer underlige drømme, som ikke er dækket ind under hans families definition på det "normale".

En smule af gåden løses da Harry indkaldes til Hogwarts' Skole for Heksekunst og Troldmandsskab, og det viser sig at der eksisterer en magisk parallel-verden, befolket af hekse og troldmænd. Og Harry er en af sidstnævnte.

Resten af bogen går for en stor del med at udforske livet i troldmandsverdenen, men selvom der er mange fantastiske og magiske elementere, så er det også en fortælling om livet på en kostskole og om at finde sig venner (og uvenner). I troldmandsverdenen lurer dog også nogle skygger fra fortiden, og Harry tvinges ud i en kamp mod onde kræfter, selvom han først lige er ved at lære den magiske verden at kende.

Nogle af de spørgsmål man fik lyst til at stille i starten af bogen bliver besvaret i løbet af fortællingen, og især i slutningen, og bogens plot fungerer som en afsluttet helhed. Men bag ved plottet ligger stadig en masse gåder, som ser ud til at strække sig både tilbage i tid og fremad.

Følelsen af at blive indhyllet i et univers fyldt med uløste mysterier og ubesvarede spørgsmål vejes dog i rigt mål op af Rowlings sans for at berette detaljeret og med en naturlighed og selvfølge, som gør at den fremmedartede - og alligevel velkendte - verden hun beskriver, virker troværdig. At bogen samtidig er velskrevet og hele tiden har en underliggende humoristisk tone, gør bare at man ikke kan lægge den fra sig når man først er startet.

 

dansk, engelsk og amerikansk forside

 

 

Tekst og design på denne side tilhører Thyme © 2004-2013

Personer, navne og univers tilhører J.K. Rowling © 1997-2013

 

Link mig: