BØGERNE - NAVNENES BETYDNING

 

Mange af de navne som Rowling har brugt i Harry Potter-bøgerne stammer fra udenlandske ord, ordsprog, anagrammer og gade- og bynavne såvel som fra historien og gamle sagn. Her er et uddrag af nogle af de indlagte betydninger:

 

Albus - betyder hvid på latin, hvilket kan hentyde til at han er en hvid, altså en god troldmand (i modsætning til Mørkets Herre osv.). Kan også komme af Albinus, som var navnet på en romersk hærfører i England, som blev dræbt af en rival ved navn Severus (se også under Severus).

Argus (Filch) - var i den græske mytologi et uhyre med tusind øjne

Bellatrix - var en kvindelig kriger. Stjernen med samme navn udgør den venstre skulder i Orion-stjernebilledet.

Diagon Alley (Diagonalstræde) – hvis man siger det hurtigt bliver det til  "diagonally" =" diagonalt" på engelsk .

Dolora (Nidkjær) - fra det latinske ord for "sorg" eller "smerte" (en engelsk side foreslog det sidste, fordi "she's such a pain in the ***")

Filch - betyder på engelsk "at stjæle" (mest små ting), præcis sådan som Filch gør når han konfiskerer ting.

Firenze - en by i Italien og den by, hvor den berømte astronom Galilei boede.

Goyle - kommer sandsynligvis fra "gargoyle" som betyder en person med bizart eller grotesk udseende.

Gryffindor – betyder "Grif af guld" på fransk. Det franske "d'or", "af guld" findes også i Dumbledores navn. Griffen er halvt løve og halvt ørn og bygger en rede af guld. Gryffindors dyr er en løve og en af deres farver er guld. Gryffindors fornavn var Godric og Harry boede i Godric's Hollow da hans forældre blev dræbt.

Hedwig – navnet på en tysk helgen i 1100-tallet. En nonneorden opkaldt efter hende tog sig af forældreløse børn – børn som Harry.

Hermione – er den kvindelige form af navnet Hermes (ligesom Percy Weasleys ugle), den græske gud for bl.a. veltalenhed. Hermione er også navnet på en figur i Shakespeares The Winter's Tale og navnet er også beslægtet med ordet "hermetic" som betyder studierne i magi.

Hogwarts - en slags liljer. Rowling har sagt at hun troede at hun selv havde fundet på navnet, indtil en ven gjorde opmærksom på at de engang sammen havde set nogle liljer med netop det navn. Hvis man bytter lidt rundt kan det også blive til "warthog" = "vortesvin" (hvad det så end gør godt for...)

Knockturn Alley (Tusmørkestræde) - På dansk får vi det ind med ske, men hvis man siger det hurtigt på engelsk, bliver det til "nockturnally" som betyder noget som foregår om natten - hvilket passer glimrende, eftersom der sikkert er størst aktivitet om natten.

Lucius – et andet navn for djævelen .

Luna - den romerske gud for Månen

Lupus – Lupus er det latinske ord for "ulv".

Malfoy – "mal foi" betyder på fransk "ond tro" og har også "mal" i sig som på engelsk betyder "ond".

Minerva – er den romerske gudinde for visdom. Hendes græske modstykke er Athena, Athens beskytter, som er gudinde for krig, håndværk, landbrug og visdom. Hun hjalp mange helte og var også kendt for at uddele strenge straffe.

Mirror of Erised (Drømmespejlet) – Erised stavet bagfra er "desire", engelsk for "ønske".

Mrs. Norris – navnet er taget fra Jane Austins (en af Rowlings yndlingsforfattere) Mansfield Park. Her er Mrs. Norris en nysgerrig præstekone.

Nicholas Flamel – var en alkymist i 1400-tallet og det siges at det rent faktisk lykkedes ham at producere De Vises Sten og Livseliksiren.

Potter – Rowling skulle have leget med to børn ved navn Potter da hun var barn.

Ronald Weasley – En legende fortæller (ifølge Potter-fans) om Running Weasley, en konge i det 6. dynasti, der var kendt som en god strateg og aldrig tabte et spil skak. Han mødte sit endeligt da en rotte som hans soldater havde farvet gul, væltede en lampe og derved startede en brand som fortærede hele hans palads og ham selv.

Slytherin – kan komme af "sly therin", "snu deri" på engelsk eller af "slither", "glide" på engelsk. Maskotten er en slange.

Ravenclaw – ravnene symboliserer visdom, ligesom Odins to ravne Hugin (tanke) og Munin (erindring) der hjælper ham med at holde styr på sit rige.

Remus - Ifølge saget blev Rom grundlagt af to mænd, Romolus og Remus, der blev opfostret af en ulv (Romolus dræbte senere Remus)

Salazar – António de Oliveira Salazar var diktator i Portugal (1932-68) hvor Rowling på et tidspunkt boede. Han var kendt for en meget hård politik.

Severus - Septimius Severus var en romersk hærfører fra Pannonien, som efter kejserens død i 193 e.Kr. deltog i kampen om kejsermagten. Han største rival var en Clodius Albinus fra England, som Severus lod halshugge efter han havde tabt et slag (se også under Albus).

Sirius - stjernen Sirius er den klareste på himlen og er også kendt under navnet Hundestjernen .

Voldemort -  "Vol de mort" betyder på fransk flugt fra døden. Voldemortist siges også (af Potter-fans) at være navnet på en ond troldmand, som blev nedkæmpet af Merlin og derefter smidt ud til et mangehovede uhyre i en sø. Alt dette skulle være sket et stykke tid inden Kong Arthur blev født, men det er vist ikke rigtig blevet undersøgt om sådan en myte overhovedet findes...

Rowling siger dog at hun helt og holdent selv fandt på navnet.

 

Kilder:

David Colbert: Harry Potters Magiske Univers af Magi, Myter og Fasscinerende Facts

www.pinkmonkey.com/booknotes/monkeynotes/pmHarryPotter160.asp

www.cosforums.com/showthread.php?t=4465&page=4

www.anycities.com/harrypotter/Names.html

Harry Potter's Page Messageboard

www.dkharrypotter.dk

www.futura-dtp.dk/SLAG/SlagB/Byzantium1.htm

Lademanns leksikon

m.fl.

 

Tekst og design på denne side tilhører Thyme © 2004-2013

Personer, navne og univers tilhører J.K. Rowling © 1997-2013

 

Link mig: