UNIVERSET - ELIKSIRER

 

I stedet for at skrive noget om eliksirer i al almindelighed, tror jeg, at jeg vil lade en anden præsentere dette spændende og nyttige emne, nemlig Professor Severus Snape, som gennem mange år har undervist i Eliksirer på Hogwarts' skole for Heksekunst og Troldmandsskab. Følgende stammer fra hans præsentation af Eliksir-faget for et nyopstartet hold af førsteårselever:

"Eftersom vi ikke benytter os af fjollede sving med tryllestaven, vil mange måske tro, at der ikke er megen magi i dette fag. Jeg forventer ikke, at I skal nå til en fuld forståelse af skønheden i de simrende kar med de boblende væsker, de opstigende dampe, den umådelige kraft, der frigøres, når disse eliksirer slippes løs i den menneskdelige organisme, hvor de vil forhekse sindet og narre sanserne... Jeg kan lære jer at indfange berømmelsen, brygge storhed og endda at standse døden..."

Her er et en kort beskrivelse af et lille udvalg af de forskellige eliksirer og modgifte vi hører om gennem J.K. Rowlings værker:

 

Amortentia

Er kendt som den kraftigste kærlighedseliksir i verden. Ved indtagelse vil den resultere i en kraftig forblændelse eller besættelse, da det ikke er muligt at hverken fremkalde eller imitere ægte kærlighed. Eliksiren har et perlemorsskinnende skær og dampene hæver sig i letgenkendelige spiraler. Et andet karakteristika er at dne har en duft, som er ganske individuel for den der lugter til den; den dufter nemlig præcis af det der tilrækker den som lugter til den. (6, s. 177)

 

Bezoar

En sten fra en geds mave, som virker som modgift mod langt de fleste gifte.

 

Felix Felicis

Flydende held. Den der drikker den for held med alt hvad han/hun foretager sig, så længe effekten varer ved. Netop af den grund er det forbudt at bruge den ved konkurrencer , f.eks. sportsbegivenheder, eksaminer og valg. Et overforbrug af eliksiren vil forårsage dumdristighed og selvovervurdering, så den skal anvendes med varsomhed. Eliksiren er meget vanskelig at lave og katastrofal at fejlblande, men når den er korret fremstillet, vil den have en farve som flydende guld og store dråber vil springe på overfladen som legesyge fisk. (6, s. 178)

 

FriskOp-eliksir

Kurerer influenza effektivt og øjeblikkeligt, men har den lille bivirkning at den efterlader patienterne med røg af damp ud af ørerne. Bivirkningerne fortager sig dog efter et par timer mens virkningen holder. (2, s. 124)

 

Levende Døds Drik, Den

Er en meget stærk sovemedicin. Laves af pulveriseret asfodel-rod i en infusion af malurt. Halvvejsstadiet er en jævn brombærfarvet væske som ved tilsættelse af knust sopoforus-knold antager en lys lilla kulør. Ved omrøring bliver den lysere og lysere indtil den antager den færdige eliksirs vandklare farve. (1? og 6, s. 180)

 

Mørtlapudtræk

Giver øjeblikkelig lindring til sår, rifter og andre skrammer, små som store. Umiddelbart har det ingen helende effekt og lindringen holder op så snart behandlingen ophører. Udtrækket laves af Mørtlaptentakler. (5, s. 353)

 

Polyjuice-eliksir

Kan give et menneske en anden persons udseende. Virkningen holder sig i omtrent en time, så hvis man skal være forvandlet i længere tid ad gangen, er det nødvendigt med et konstant indtag af eliksiren. Af ingredienser kan nævnes spyfluer, igler, marehalm, ranunkel, pulveriseret tvehjørningehorn og revet skind fra en ronkedor. At brygge polyjuice-eliksir tager omkring en måned og det færdige resultat er en tyktflydende mørkebrun væske der mest af alt ligner dovent boblende mudder. (2, s. 161, 166 og 215 og 6, s. 176)

 

Skeletofix

Får knogler til at gen-gro og bruges til at hele brækkede knogler, lige så vel som til folk der af en eller anden grund har fået fjernet deres knogler ved magi. Brugen af Skoetofix er ikke helt uden gener, da drikken for det første smager rædselsfuldt og svider i munden og hele vejen ned gennem halsen. Selve processen med at gen-gro knoglerne er yderst smertefuld, specielt hvis det drejer sig om at genskabe de større knogler. Eliksiren udsender dampe selv når den er kold. (2, s. 176)

 

Skrumpedrik

Formindsker ting og modvirker derfor svulme-eliksir. Hvis man brygger svulme-eliksir er det derfor altid godt at have en portion skrumpedrik ved hånden, i tilfælde af at man kommer til at spilde. Ved opsvulmede legemsdele, skal skal skrumpedrikken bare drikkes. (2, s. 188)

 

Svulme-eliksir

Får alt hvad den kommer i kontakt med til at svulme op til kæmpe-størrelse. Eliksiren er forholdvis let at fremstille og effekten fortager sig da også øjeblikkeligt hvis man benytter skrumpedrik som modgift. (2, s. 187)

 

Veritaserum

Tvinger den, der drikker den, til at sige sandheden. Da det er en farveløs og duftløs væske som ligner vand til forveksling, hvorfor den også er meget svær at spore hvis den f.eks. tilsættes drikkevarer. Fordi denne eliksir er meget let at misbruge, er Veritaserum underlagt meget strenge restriktioner af Ministeriet for Magi. (4, s. 483 og 6, s. 176)

 

EKSEMPLER PÅ INGREDIENSER

 

Tekst og design på denne side tilhører Thyme © 2004-2013

Personer, navne og univers tilhører J.K. Rowling © 1997-2013

 

Link mig: