UNIVERSET - MAGISKE VÆSNER

 

Her er en kort beskrivelse af et lille udvalg af nogen af de mange magiske væsner som vi har fået kendskab til gennem J.K. Rowlings værker. Normalt bliver disse væsners eksistens hemmeligholdt for Mugglere som os af Ministeriet for Magi, men nu er en lille del af sløret blevet løftet så vi har mulighed for at studere disse fantastiske væsner. 

Til alle der ønsker at vide mere om disse fantastiske dyr, kan bogen "Fantastic Beasts and Where to Find Them" anbefales.

 

Acromantula

Meget stor edderkop. Den har otte øjne og dens krop er dækket af tyk, sort pels. Selvom Acromantulaer er i stand til at tale, er det ikke tilrådeligt at prøve at gøre sig venner dem, da de er grusomme rovdyr. De levede oprindeligt i regnskoven i Borneo og de spinder store spind ud over skovbunden for at fange deres bytte. Hunnen er lidt større end hannen og lægger op til hundrede æg på en gang.

Basilisk

E n kæmpemæssig slange med gifttænder så lange som en arm. Hvis man ser den direkte i øjnene bliver man forvandlet til sten. Dette rædselvækkende væsen forekommer når man krydser en høne med en skrubtudse eller en slange (hvilket abslut ikke kan anbefales). Basilisker er altid tørstige efter blod, især mudderblod, og de eneste der er i stand til at høre deres onde hvisken, er slangehviskere, der også har en vis magt over kæmpeslangen.

Bjergtrold

Trolde er meget store (seks meter eller derover), med ben så tykke som søjler; lange, abeagtige arme og et hoved der ikke er meget større end en kokosnød. Der er heller ikke meget plads i det lille hoved, så menneske-lignende adfærd bliver der ikke tale om. Trolde er ofte meget voldelige, og sammen med deres størrelse og styrke er det en farlig coctail.

Blævreorm

En tyk brun orm der kan blive op til 25 cm lang. Det er umuligt at skelne den ene ende fra den anden. Dens yndlingsspise er salat, men den kan spise alle grøntsager. Den bevæger sig ikke meget og de fleste ville nok beskrive den som et meget uinteressant dyr der ikke laver andet end at æde. 

Buetrulle

Små gnomlignende væsner af træ, med knortede arme og ben og to kvistlignende fingre på hver hånd. Deres ansigter er flade og barkede og de har små glitrende brune øjne. De kaldes også "træernes skytsånder" fordi de lever i træer og beskytter det træ som de har taget bo i. Normalt er det kun træer af tryllestavsegnet kvalitet som huser Buetruller. Deres foretrukne føde er bladlus, og hvis man skal bruge noget fra et træ hvor der bor en Buetrulle - grene eller blade - er det en god idé at medbringe bladlus som enten gave eller distraktion. Selvom de ikke umiddelbart ser særligt farlige ud, vil de, hvis de føler sig truede, angribe og bruge deres spidse fingre til at prøve at stikke øjnene ud på angriberen. (5, s. 283)

Boggart

Boggarten er en multiform. Det vil sige at den kan ændre skikkelse efter forgodtbefindende. Den holder mest til i skabe og skuffer i troldmandshjem og når den bliver jaget ud af sit bo, tager den skikkelse af det, den heks eller troldmand den står overfor, frygter mest. 

Dementor

Uhyggelige skabninger der lever af at suge glæden ud af deres omgivelser. De er høje og altid klædt i grå kapper med en hætte der skjuler ansigtet. Hætten tager de kun af når de skal slå nogen ihjel, med det der kaldes ”Dementorkysset”, hvor de suger sjælen ud af deres offer.

Drage

Der findes 10 forskellige dragearter i verdenen. De har alle forskellig farve, størrelse og temperament, men fælles for alle er at de er store med et udseende som et firben eller en slange; deres vinger er store og læderagtige; huden skællet og de er yderst farlige for utrænede troldmænd der ikke ved hvad de har med at gøre. De vejer op til seks ton og ud over deres skarpe kløer og tænder, kan nogle af arterne også spy ild. Drage-lever, -blod, -æggeskaller og -horn har stæke magiske kræfter, og bruges i eleksirer og tryllestave.

Dværfolk

Små grønne, skæggede mænd. De kan producere en substans som ligner guld til forveksling, men som forsvinder igen efter et par timer, hvilket de finder meget fornøjelig. (4, s. 102)

Enhjørning

Meget sky, hestelignende væsen, med et langt snoet horn i panden. Som føl er deres pels gylden, men eftrhånden skifter den over i den snehvide, let sølvskinnende pels der er så karakteristisk for de udvoksede eksemplarer. 

Fe

Et lille væsen som ligner en miniatureudgave af et menneske, men er udstyret med store insekt-agtige vinger. De er ikke særligt intelligente, men meget kønne og derfor bruges de af troldmænd ofte til dekoration, idet de udsender et svagt farvet skær. I deres livscyklus minder de meget om sommerfugle. (6, s. 297)

Futskolepender

Skorpionlignende dyr, der ikke tilsyneladende har hverken hoved eller mund. Alligevel spiser de alt, også hinanden. Hunnerne har en giftbrod på maven. Det vil ikke være muligt at slå dem op i en bog om magiske dyr, da det er Hagrid der har fremavlet dem (uden tilladelse vel at mærke). 

Fønix

Denne fugl er med sin fantastiske røde og gyldne fjerpragt og gyldne kløer meget letgenkendelig. Af størrelse er den tæt på en svane, og dens gyldne halefjer er lige så lange som en påfugls. Fønixens sang er meget smuk og gennemtrængende, nogle ville næsten sige overjordisk. Den egenskab som nok er den bedst kendte hos dette magiske dyr er, at når når det er på tide for fuglen at dø, så brænder den op - hvorefter den genopstår af asken. Af andre egenskaber kan nævnes at fønixer er i stand til at bære en utrolig vægt, at deres tårer har helbredende kræfter samt at de er meget trofaste kæledyr. (2, s. 208 og 313)

Gryndilow

Lille vandlevende dyr der minder lidt om en abe. Den har små horn, sygeligt-grøn hud og lange tynde fingre. Den klamrer sig fast i intetanende svømmere og prøver at trække dem ned under vandet. Hvis man ved hvordan det skal gøres, er det ikke specielt svært at frigøre sig fra deres greb.

Havenisse

Lille læderagtigt væsen med et stort kartoffel-lignende hoved, lille krop og spinkle arme og ben. Bor i underjordiske huler i troldmandsfamiliers haver (deraf navnet). De er ikke videre intelligente og det er ofte børnene i familien der får lov til at jage dem ud af haverne.

Havfolk

Også kendt som havfruer. Overkroppen er et menneskes, men i stedet for ben har de en hale som en fisk. De lever mange steder i verden, og ser meget forskellige ud alt efter hvor de lever. Dem i Irland og Storbrittanien er faktisk ret grimme. De lever i bylignende bebyggelser, på bunden af søer og have.

Hinkypunk(også kendt som lygtemand.)

Lillle etbenet dyr der ser ud til at bestå udelukkende af røghvirvler. Den er stort set harmløs, men den har en lille lygte som den bruger til at lede folk på vildspor i moser o.l.

Hippogrif

En underlig skabning hvis bagkrop er en hests, mens forkroppen er en ørns. På forbenene har den kløer, hvilket får den til at se lidt sjov ud når den står på jorden. De store vinger gør det muligt for den at bevæge sig let gennem luften på trods af sin størrelse.

De går for at være farlige dyr, og dette kan også vise sig at være sandt hvis man ikke er høflig over for dem.

Husalf

Et væsen på omkring en meter med flapører og tennisboldstore, udstående øjne. De lever som tjenere på store troldmandsgodser. Deres magi er meget stærk, men de kan ikke bruge den uden tilladelse fra deres herrer. De fleste er godt tilfredse med dette liv (selvom der er enkelt undtagelser). Så længe husalfen er tjener/slave et sted, må den ikke have tøj, for tøj er lig frihed.

Ildsalamander

Firbenelignende dyr der lever i ild og piler rundt inde i flammerne, ofte til stor glæde for troldmænds-børn.

Kentaur

Overkroppen er et menneskes, men i stedet for ben, har de en hestekrop. De lever for isoleret i afsidesliggende skovområder og blander sig sjældent i noget der ikke kommer dem ved. De holder af at studere natehimlen og tyde stjernerne og ved oftest besked med det meste der foregår rundt omkring, selvom de kun sjældent deler deres viden med andre. 

Kæmpe

Kæmper er kendt for at være grusomme væsner uden følelser for andre. Hvor meget af dette der er sandt er ikke til at vide, men sandt er at de er meget store, meget stærke og at en stor del af dem gik med på Lord Voldemorts side, dengang han var ved at overtage magten. Det sidste er måske ikke så mærkeligt når man tænker på den afsky de bliver mødt med overalt i troldmandsverdenen. 

Kæmpemaddiker

Er hvide og slimede som almindelige maddiker, men er omtrent én fod lange. Bruges som fodder til andre magiske dyr.

Niffler

Små lodne, sorte væsner med lange snuder og flade, spadelignende fødder. De elsker ting der glimter og findes derfor tit i miner. Med deres spacialdesignede fødder kan de bevæge sig gennem jorden som fisk i vandet, og de er ret effektive som skattejægere, da de gerne vil aflevere de deres fund til den som har sendt dem ud. Som kæledyr er de dog ikke særligt velegnede, da de er ret destruktive. (4, s. 507)

Nisse

Nisser er små, snedige væsner. De er ikke særlig venlige, men er gode til at håndtere metaller og ædelstene, hvilket gør dem ideelle til jobs f.eks. i Gringotts-banken hvor mange er beskæftiget.

Pixi-gnom

Lille, skrigende blåt væsen der måler omkring 20 centimeter fra deres spidse snude til halen. De er ikke egentlig farlige, men de kan godt lide at kaste rundt med ting og lave ballade. (Dette kan Glitteriks klasse bevidne.)

Pufski

Dette lille magiske væsen fremstår som en cremefarvet pelskugle. Når den er glad og tilfreds nynner den, og det er den for det meste. Den kræver næsten intet, f.eks. vil den i dyrehandler tit bare ligge i en kurv med sine artsfæller, spiser næsten alt, og den har intet imod at blive krammet eller smidt rundt med. (3, s. 57)

Pygmæpuffel

Miniature-pufski. Er lille og dækket af pink eller lilla pels. Vil oftest ses rullende rundt mens den udstøder små pibende hvin. Er fantastiske kæledyr fordi de er meget lidt krævende og samtidig finder sig i det meste. (6, s. 118)

Sfinks

 

Snidget

Det er denne lille fugl der har lagt navn til ”Det Gyldne Lyn” som på englesk hedder ”The Golden Snidget”. Som Det Gyldne Lyn er den lille, hurtig og svær at se - og endnu sværere at fange. Den er helt rund, med et langt tyndt næb og gnistrende røde, juvellignende øjne. På et tidspunkt var den truet af udryddelse, men idag er bestanden sikret ved hjælp af fredning.

Thestral

Kun mennesker som har set døden, kan se disse hestelignende væsner. De er ret skeletagtige at se på, da deres sorte skind sidder stramt over deres knogler, hvis omdrids man tydeligt kan se. De har store, flagermuseagtige vinger, deres hoveder er drageagtige, de har spidse hugtænder og deres øjne er hvide og pupilløse. De lever i skove og foretrækker mørke frem for lys. Thestraler er rovdyr, men ikke specielt aggressive, og det er muligt at tæmme dem. Hogwarts har en stor hjord som lever i den Forbudte Skov, og de bliver brugt til at trække skolens hestevogne, samt som ride/flyvedyr. Traditionelt betrages Thestraler som ulykkesfugle der varsler alle mulige former for ulykke for de mennesker som ser dem, men dette ser ikke ud til at have noget hold i virkeligheden. Til gengæld er de hestelignende væsner meget intelligente og har en fantastisk stedsans. (5, s. 215 og 478)

Varulv

Et menneske der ved fuldmåne forvandler sig til et stort ulvelignende dyr; en varulv. Denne forvandling forekommer (som oftest) ved at et almindeligt menneske bliver bidt af en varulv. I dag findes der eleksirer der ved indtagelse forhindrer forvandlingen til varulv.

Wilie

Wilier er overnaturligt smukke kvinder. Deres hud lyser som måneskin, og selv når der ikke er en vind der rører sig, vil deres gyldne hår spredes ud og blafre blidt. Wiliernes dans kan få mange mennesker - særligt unge mænd - til tabe hovedet fuldstændigt og forsøge, med fare for både liv og lemmer, at gøre noget for at imponere dem. Hvis Wilierne bliver vrede er det dog småt med skønheden: deres smukke ansigter forvandler sig til grusomme rovfuglehoveder med skarpe næb og der vokser store skællede vinger frem fra deres skuldre (4, s. 100 og 108)

 

Tekst og design på denne side tilhører Thyme © 2004-2013

Personer, navne og univers tilhører J.K. Rowling © 1997-2013

 

Link mig: